ciemnia.net - Fotografia tradycyjna - forum dyskusyjneTechniki tradycyjneCiemniaProcesypomocy..wywolywanie
Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: pomocy..wywolywanie  (Przeczytany 2320 razy)
ataner
Newbie
*

« : Wrzesień 17, 2008, 01:28:12 »

witam:)

czy ktos ma moze tabele(dobra i sprawdzona) z ktorej mozna wyczytac czas i proporcje do wywolywania blon bo ja juz duzo roznych znalazlam ale wszystkie podaja cos innego, a to ma byc moj pierwszy samodzielny film ktory wywolam i kcialabym zeby nie poszedl na zmarnowanie bo ciekawe zdjecia tam sa. Bardzo prosze o pomoc Uśmiech

pozdrawiam renata.
aardwark69
Administrator
Newbie

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2008, 04:00:55 »

Po pierwsze i najważniejsze - o ile masz - sprawdź rekomendacje producenta, które powinny być dołączone do filmu. Jeżeli nie masz - to sprawdź na stronie ciemnia.pl lub przynajmniej napisz co chcesz wywoływać i czym

Tomasz L. Czarnecki, administrator

Mamiya 546Pro TL - Nikon F3 - Nikon D70
ataner
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2008, 05:21:13 »

wywolywacz R09 a klisza FOMAPAN Classic 100
producent proponuje 1+25 20*C 4min. lub 1+50 20*C 9min
spotkałam jeszcze 1+40 20*C 6-7min takie same jest na ciemnia.net, kiedys wywolywalam juz flim (fomapan 200) tylko z fotografem nie pamietam proporcji ale wiem ze czas byl 21min, bo sama ustawialam minitnik, i dlatego sie zastanawiam czy krotki czas nie wplynie negatywnie
niestety nie mam teraz kontaktu z tym fotografem i nie mam z kim sie skonsultowac
aardwark69
Administrator
Newbie

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2009, 04:16:42 »

Można eksperymentować z niższą temperaturą, większym rozcieńczeniem i długim czasem, ale dobrym początkiem są dane producenta. Krótki czas nie jest problemem jeżeli stosujesz poprawną agitację chemii

Tomasz L. Czarnecki, administrator

Mamiya 546Pro TL - Nikon F3 - Nikon D70
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: